torsdag den 5. september 2019

Nygammel byggeskik i Vinge kunne give masser af borgere

Nygammel byggeskik i Vinge kunne give masser af borgere
I 1960’erne og 20 år frem oplevede Danmark en folkevandring. Hundredtusinder flyttede fra byerne til forstæderne, og i et selvbygger parcelhus. Kan vi lære af den massive succes, overføre den til Vinge?

Byggereglementet, krav om bæredygtighed er strammet op og kræver eksperthjælp. Dog, ‘hvor der er vilje er der vej.’

Fabriksfremstillede typehuse med færdiglavede byggeelementer var i 60’erne populære, ikke mindst på grund af prisen. Interesserede slog op i kataloger, valgte ud fra mulighederne og hvad prisen ville være.

Der blev råd til en bil, grundet de gode tider. Bilen var nødvendig da ‘forstæderne’ lå ude på landet, Hvilken frihed.

Maj måned 1967: Så er der gravet ud til sokkel. Vi er nygifte og har købt en kommunalt udstykket grund på 1347 m2 i Hornslet på Djursland. (Foto: Privatfoto © Thomas Jacobsen)


Hundredtusinder af børn er vokset op i et parcelhuskvarter og stortrivedes.

Parcelhuset er blevet talt ned til grunden og forhånet af mange 'fællesskabsbesatte' arkitekter og byplanlæggere som har formået at overtale lokalpolitikere om det geniale i deres tanker, småt, lavt, intimt, i forsøg på at presse deres 'lyserøde' visioner ned over markedet. Hvad galt er der i at ønske sig en rimelig grund, hække og plads til en bil? Mulighed for privatliv - uden at skulle sidde lårene af naboen? Påtvungen fællesskab er ikke ‘bæredygtigt.’

Sælger de nye tiders ‘lyserøde/grønne visioner’? Ikke særlig godt, og kun fordi renten nærmest er i minus. Vil de sælge når renten stiger? Tvivler. Tilmed er prisen for boligerne ganske betragtelig.

Sælger parcelhuset? Ja, der sælges masser af kvalitets parcelhuse selvom prisen ofte er høj.

At udvikle et selvbygger/medbygger koncept for Vinge ville måske kunne satte gang i den ‘folkevandring’ vi har brug for til Frederikssund/Vinge. Der er masser af plads. Prisen kan betales uden at sætte købernes fremtidige økonomi i fare. Der kommer masser af liv, og måske også nye små borgere fordi ikke hele økonomien går til en dyr bolig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails