torsdag den 20. februar 2020

Hvorfor går det ofte galt med budgetterne i offentlige byggeprojekter?

Hvorfor går det ofte galt med budgetterne i offentlige byggeprojekter?
Budgetoverskridelser er normen. Det bør ikke være sådan, for så har man ikke været godt forberedt, eller så forhippet på at få et prestigeprojekt opført, at man ser positivt på budgetterne, håber det bedste. Borgerne betaler - og glemmer.
EU stiller krav om at større projekter skal i licitation. Prisen er ofte det der lægges mest vægt på. Hvis en udbyder er ‘billig’ får vedkommende opgaven, trods  erfaringen burde indikere, prisen er for lav, virksomheden har for mange ‘uheldige’ sager i ‘bagagen.’ Tænk Metrobyggeriet.

Stabilitet, levering til tiden, ordentlighed bliver skubbet i baggrunden. Nogle virksomheder byder ind med besnærende bud, der samtidig er spækket med forbehold, som kan give anledning til tvister, efterfølgende forlig. Jurister udformer de sindrige kontrakter. Ved den mindste afvigelse fra det aftalte tæller taksameteret, og prisen der så ud til at være den bedste viser sig at blive væsentlig dyrere.
Nogle entreprenører er kendt for at føre voldgiftssager, hvor der indgås forlig med ekstra betaling som følge, og den ‘gunstige pris er nu pludselig mindre ‘pæn.’ Har vi oplevet det i Frederikssund med forliget om svømmehallen til ekstra 13 mio? I Fredensborg med et skolebyggeri, hvor  voldgiftssagen kører på 7. år?  Med Royal Arena der blev 125 mio dyrere, og med .... og med ....?  
Danske mindre håndværksvirksomheder der leverer kvalitet til en fair pris, med et godt ry hos private kommer ofte ikke i betragtning ved offentlige byggeprojekter. Eller er ikke interesseret i at give bud, fordi man er klar over der altid vil være nogen der kan fremstå billigere ved deres brug af opfindsomhed, forbehold, jura.  I 2018 gik 150 danske byggevirksomheder konkurs. Branchens profitabilitet er beskedne 6,7%. En meget trist udvikling.
Kontrollerende, almægtige EU dikterer. Vi er ‘artige’ og siger “Naturligvis, vi skal nok, og undskyld vi er her!” Og betaler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails