søndag den 21. juli 2019

Hvad frygter man? Byrådsmøder sendt på nettet

Hvad frygter man? Byrådsmøder sendt på nettet. 
Åbenhed eliminerer misforståelser, giver svar på spørgsmål borgerne tumler med, ikke får konkret svar på, og derfor fortsætter med at undersøge, formode, antage, vurdere. I sidste ende kommer borgeren måske til en konklusion der mere ligner en konspirationsteori. Det er uværdigt for alle parter og giver megen unødig spekulation.

Byrådsmøders første punkt er: ‘Spørgsmål fra borgere.’ Spørgsmål kan stilles og en debat kan indledes. Det kræver styrke at stille sig op og spørge. Mange holder sig tilbage,  ‘Jeg er ikke taler, har svært ved at formulere mig.’ Hvem udover de tilstedeværende ved mødet hører mit spørgsmål? Hvordan offentliggøres et eventuelt svar? Svar kan ofte ikke gives på selve mødet, men man lover at vende tilbage. Gør man altid det? Bliver et svar en ‘sludder for en sladder,’ og så er den sag lukket?
Billedresultat for online affairs cartoon
Mange borgere henvises til Borgerrådgiveren der arbejder under følgende begrænsninger:
Borgerrådgiveren kan ikke behandle klager over:
Indholdet af kommunens afgørelser - borgerrådgiveren kan ikke ændre en afgørelse
Spørgsmål, hvor der er en anden klageinstans
Sager, der er indbragt for det kommunale tilsyn, folketingets ombudsmand eller domstolene
Politiske beslutninger, f.eks. ang. kommunens serviceniveau
Sager om ansættelsesforhold eller privatretlige forhold.
I privat virksomhedsregie ville en sådan opgave kaldes ‘Kundeservice’/ Damage control og vedkommendes ansvarområde er emaskuleret.
Borgerrådgiveren har efter forlydende forrygende travlt. Der er altså et megabehov for mere åbenhed.
Jeg har før skrevet og foreslået at Byrådsmøderne streames eller sendes forskudt på nettet så borgerne kan følge med i debatterne om de sager der behandles. Det er blevet afvist. Jeg tillader mig at formode at det var kommunaldirektøren Ole Jacobsen der fik overbevist skeptiske byrådsmedlemmer om at det skulle Frederikssund ikke. Han er nu fortid. Nogle byrådsmedlemmer er lodret imod. “Det bliver let underholdning, og det koster penge at indføre ordningen.”

Mon de har set byrådsmøder fra nabokommuner med WebTV. Halsnæs, Gribskov, Hillerød, Ballerup, Roskilde. Kan godt være nogle byrådsmedlemmer med en ikke forløst medielus og et megaego var lidt for kække i begyndelsen, men det ebbede hurtigt ud.
Borgerne kan finde en sag på dagsorden og så klikke på sagsnummeret og se debatten. Hvis det samtidig giver forståelse for sagernes kompleksitet, og svar på spørgsmål er det mere end omkostningen værd.

Kom i gang. “Det er ikke så svært, når man først får det lært.” Hvad frygter man? 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails