torsdag den 3. juni 2021

Vores husholdningsaffald - Skyde gråspurve med kanoner

 Skyde gråspurve med kanoner?

https://sn.dk/Debat-Frederikssund/DEBAT-Skyde-graaspurve-med-kanoner/artikel/1442694


Talemåden ‘skyde gråspurve med kanoner’ knyttes til Christian den 7, der havde en sygelig fobi for gråspurve. Dagligt skulle et regiment soldater skyde alle gråspurve i nærheden af slottet. Ikke let at ramme de vævre fugle. Kongen beordrer at  soldaterne benytter kanoner, det gik straks bedre.

Antallet af gråspurve er faldet drastisk i de seneste år. Det skyldes mener nogen, miljøgifte. Trist. 

 

Miljøet skal vi passe på, og med den miljøbevidsthed alle udviser går det den rigtige vej, også med vores affaldshåndtering.

Hos mange borgere er der ‘gået sport’ i at sortere affaldet, mad-, papir-, pap-, metal-, (selv  metalhætten på vinflasker er der nogen der rosværdigt piller af) glas-, plastaffald-, drikke- og fødevarekartoner, farligt affald, restaffald.

Mange benytter de strategisk placerede depotbeholdere rundt om i kommunen. Eller kører på genbrugspladserne. Det har betydet, at volumen af deres restaffald er meget lille. Nogle husstandes affaldsbeholdere er florlette når de bliver tømt. Dog betaler vi det samme som da de var propfulde. Er det rimeligt?

Byrådet, har i sin visdom  besluttet, at hver matrikel skal have 4 affaldsbeholdere, mod som nu 2. Hver ca. 1 meter høje, samlet længde 2,65 m. De fylder godt. Før havde de syv husstande tilsammen ni affaldscontainere. Men nu har de 19 i alt.


Er det miljømæssigt Sund Fornuft at der skal indkøbes over 80000 nye plastbeholdere? Hvad fejlede de gamle? Udgiften hænger borgerne på. Nye skraldebiler skal der også til, biler der uden tvivl skal køre oftere. Disse opgaver er i EU udbud. Ikke engang det bestemmer vi. Vanvittigt -  som at skyde gråspurve med kanoner.

Sund Fornuft - hver matrikels affald vejes ved tømning og der betales efter vægt. Det fast årlige beløb reguleres med en evt. bonus når årets mængde af affald er registreret. Det kendes fra forsikringer. Stikprøver kan dæmme op for forsøg på snyd. Det bør afprøves. 

 

At fortsætte med at sortere sit affald ved de eksisterende ordninger vil således stadig være god privatøkonomi, miljømæssigt smukt. Hvis ikke man orker, så koster det naturligvis ekstra. Det er - Sund Fornuft - forståeligt, værdigt og udtryk for tillid til borgeren, ellers skyder man  gråspurve med kanoner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails