tirsdag den 28. maj 2013

Rettidig omhu 20 år for sent- Borgernes Hus


Rettidig omhu - 20 år for sent - Borgernes hus.


Indlæg på Lokalavisens borgerblog 30.05.2013.

Den folkelige debat om ‘Borgernes Hus’ bliver mere og mere intens. Mange har vanskeligt ved at begribe visdommen i at der skal bruges så mange skattemillioner på et muligt projekt, og så lige beliggenheden på Bløden med de problematiske jordbundsforhold. Kan budgettet mon holdes, vil det blive overskredet, eller kommer der mere til, nu hvor man er i gang? Sporene skræmmer - tænk Kulturværftet, Helsingør.


Borgerundersøgelsen Frederikssund Kommune har på hjemmesiden vil uden tvivl ‘afsløre,’ at der er et ønske om et bedre tilbud end det nuværende. Spørgsmålene man kan besvare er nemlig udformet så man er bagstræberisk og reaktionær, hvis man ikke synes at flere mødelokaler, cafe, sal, bedre faciliteter mv. bare ‘ville være dejligt.’ Hvem ønsker at være bagstræberisk? Så kunne man vælge at svare nej til det hele i ren protest, og mod sin overbevisning,  og måske risikere at få sin besvarelse kategoriseret som ‘ugyldig,’ for så dum kan ingen være!


Det er vel de færreste der ikke kan se at det nuværende bibliotek trænger til en ‘ordentlig omgang’ og så vil det alligevel stadig ikke være optimalt med flere etager og trange forhold. Desuden vil omkostningen til ombygning være ganske betragtelig i forhold til at bygge helt nyt.


Derfor rosværdigt at Byrådet har planer om et nyt bibliotek m.m. nu kaldet “Borgernes Hus.”
Det nuværende Byråd har i de fire år det har siddet formået at få gang i Frederikssund. Det har kun kunnet ske ved et forbilledligt samarbejde partierne imellem, og hvor oppositionen til Det Røde Flertal, med Venstre i spidsen, har vist stor ansvarlighed og samarbejdsvilje. Oppositionen har ‘sat foden på bremsen’ når det har været nødvendigt, men samtidig vist fremsyn og mod, og forhandlet sig frem til de bedste resultater på masser af områder. Når der vises fremsyn vil jeg ikke blokere.


Gentofte Hovedbibliotek tegnet af Henning Larsens Tegnestue


"Et hus uden bøger er som et legeme uden sjæl." Kommunen kan betragtes som et legeme bestående af de mange borgere, og dette legeme skal have sjæl ved at der gives mulighed for at legemet kan få påfyldt kultur og viden. Det er også en forudsætning for et frodigt erhvervs- og foreningsliv. Derfor er et godt bibliotek, borgerhus i kommunen yderst vigtigt. Hvis ikke man har en kultur, hvad er der så at kæmpe for?


En del af Budgetaftalens ordlyd for et nyt  Borgernes Hus er da også formuleret således:


“Borgernes Hus skal indeholde et visionært og fleksibelt hovedbibliotek til afløsning af det nuværende i Jernbanegade 24. Et hovedbibliotek med vægt på oplevelse, information, formidling og læring.”


Jeg er udmærket klar over man ikke har besluttet noget endeligt. Der er dog afsat en del midler til udarbejdelse af planer. Helt fint!  Omtanke er altid fornuftigt. Dog skriver man på hjemmesiden:


“Byggestart for projektet vil være 2014, hvor der skal gennemføres arkitektkonkurrence, vælges vinder og foretages udbud af byggeriet.”


Da jeg flyttede til Frederikssund 1980, forbløffedes jeg over, at der midt i byen lå en tom større tilsyneladende mere eller mindre benyttet erhvervsbygning kaldet FIOMA, der i den grad havde brug for en ‘make over.’ Årene gik, kønnere blev bygningerne ikke, men som med så meget anden uorden vænner man sig til det.  


I 1994 overtog kommunen så bygningerne med henblik på bibliotek, mødelokaler, teatersal cafe mv. Endelig skete der noget. Snart tyve år er gået -  de er stadig en ‘øjebæ’ i bybilledet.


Bygningerne har fået lov at forfalde, er vist blevet benyttet sporadisk, men uden at kende dem indgående kan man kun konkludere, at de ikke kan være i bedre stand end for snart tyve år siden. Hvorfor har man intet gjort for at vedligeholde dem og forskønne bybilledet? Er det  rettidig omhu? Er de i dag i så ringe stand at de ikke kan benyttes som 'Borgernes Hus'?


Det kan være fornuftigt ikke at ‘ride samme dag man sadler,’ især hvis man skal i krig, men at lade ‘sadlen sidde’ på i tyve år er altså ‘borgermishandling.’


Jeg kan forstå der er udarbejdet 2 projekter om FIOMA som ikke er blevet sat i værk grundet den økonomiske situation. Nu er der en bedre kommunal økonomi, så hvorfor ikke trække projekterne frem, justere dem og få skabt et smukkere bybillede til glæde for borgerne. Tilmed var der så ‘risiko’ for at der kunne ‘tjenes’ millioner ved salg af det gamle bibliotek, der altid vil være uegnet til formålet.
  
Bochum Tyskland - sådan kan det gøres.


I Tyskland har man respekt om gamle fabriksbygninger. Man har renoveret mange industribygninger lavet dem om til borgerhuse, eventsale, mv., og samtidig bevaret det rå præg af industri på en særdeles charmerende og brugervenlig måde.


FIOMA bygningerne er den sidste mulighed i Frederikssund by for at bevare det som engang gav livsudkomme for de mange arbejdere der var med til at skabe det Frederikssund vi kender den i dag. En smuk gestus overfor de som var med til at skabe Frederikssund er nu at få gjort noget ved dem, og måske var der penge at 'tjene.'

Glædeligt at borgere har kommenteret på Lokalavisen, og jeg således har haft mulighed for at supplere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails