onsdag den 9. oktober 2013

Lykke og trvisel - en kommunal opgave?

     


Blogindlæg Lokalavisen 09.10. 13

Lykke og trivsel en kommunal opgave?

Jørgen Olsen
I Dragør kommune har der på byrådsmøde været forelagt en sag, som kan virke ganske absurd.
KR. 50000 til at undersøge om borgerne er lykkelige.  Man har fået en henvendelse fra Institut for Lykkeforskning, som hævder de med spørgeskemaer til udvalgte borgere kan levere en indikation af alle borgernes lykkeniveau.

Undersøgelsen skal anvendes som et hjælpemiddel for kommunen i at implementere mere effektive sundhedsfremmende foranstaltninger, reducere medicinforbrug, sænke kriminaliteten mv. Alt sammen med det ædle formål at kommunen kan træde til, understøtte Fællesskabet, og skabe bedre rammer for et ‘lykkeligt liv.’ 

Kommunen som vor Frelser og lykkebringer. Man bliver rørt til tårer over denne næstekærlighed. Frederikssund Kommune har selv en lille snert af denne tendens – delvist lovbestemt – nemlig de ‘gratis’ rygestopkurser som der hele tiden annonceres med i lokalpressen. Du kære ryger er ulykkelig, bliv lykkelig på Rygestopkurser! (læs dette blogindlæg om Rygestop).

Nogen der husker den gamle slager. “Hvorfor er lykken så lunefuld og hvorfor er glæden så kort. Og ham som du elsker, hvorfor gik han bort?” Jovist, der er nok at tage fat på!

Er det virkelig en kommunes opgave at sørge for borgernes lykketilstand eller er det borgerens egen opgave at stræbe efter det de mener er ‘lykken’ for dem? Kan man måle ‘lykke’ ud fra et afkrydsningsskema?

Der popper konstant nye tænketanke op, hvor ‘forskere’ forsøger at få sig et udkomme ved at realisere den uddannelse og forskning de har brugt mange år på at fuldføre. Hvem henvender man sig til? Jo, de eneste man har været i kontakt med og kender – offentlige instanser – som har uddannet dem – og har pengene. Hvem ellers? Erhvervslivet har ikke brug for dem. Her lader man almindelig sund fornuft og markedsreglerne bestemme, i erkendelse af, at det giver sorte tal på bundlinjen.

På samme vis bør en kommune afvise alle ‘spåmænd/kvinder,’ al den ‘varme luft’ man får tilbudt og lade almindelig sund fornuft styre.

Som en leder af en stormagt sagde: “Måske er noget af de vigtigste jeg har udrettet i min, administration det, at jeg har passet mig selv.” Hans land oplevede et økonomisk boom uden lige, fordi han bestræbte sig på at regulere og lovgive så lidt som muligt, og overlod alt initiativ til den enkelte borger og dennes gåpåmod og opfindsomhed. Frie borgere er lykkelige borgere – så enkelt er det.

Frederikssund Kommune skal være  immun over for ‘gode tilbud’ uanset hvor ‘kærlige’ de kan forekomme at være, og uanset de introduceres under ‘gratis’ formuleringer. Er man da ikke det? Det må vi håbe, men her i  valgkampen har der været ‘lykkeforslag’ fra en S-kandidat om ‘gratis’ bycykler. Hver cykel vil koste Frederikssund kr. 500 – om måneden. Så Pas På. Lykkejægerne findes og du kommer til at betale.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails