onsdag den 2. oktober 2019

Grusindvinding i Hornsherred og retsbevidsthed

Grusindvinding i Hornsherred og retsbevidsthed
Når borgere overholder loven har vi et harmonisk, stabilt samfund. De som udsteder lovene må være først til at overholde disse.

Ikke altid tilfældet, når der er penge på spil. Eksempel: Grusindvinding i Landerslev. Borgerne har levet med støj, støv mv., kunne med rette forvente reglerne følges. Det er ikke sket. Tværtimod. Entreprenøren har gravet 37% mere grus end tilladt. I 2018 blev det til 102729 kubikmeter grus, uden der umiddelbart er blevet grebet ind.

Lever vi i en retsstat? Hvis man har den opfattelse, at profit vægter højere end love og regler, så ikke? I Landerslev, nemlig ingen repressalier.
Billedresultat for grusindvinding kaldred
I følsomme områder i Hornsherred, tæt på bebyggelser, landsbyer er planer om flere grusgrave. Vil det blive en gentagelse af Landerslev? De berørte borgeres ejendomme falder i værdi, skal leve med støj- støvgener i mange år, og måske opleve, der ses gennem fingre med reglerne for, hvor meget der må graves?
I 2012/13 var områder i Vinge på Region Hovedstadens råstofplan - Chokket var massivt blandt lokale politikere der kæmpede for at få fjernet risikoen. Ville det ambitiøse projekt få grus i maskineriet?

Frederikssund kommunes administration og borgmester protesterede voldsomt: “
Administrationen finder at regionen ikke lever op til sit eget udsagn om afvejning på et overordnet niveau, når der foreslås råstofudpegninger, der berører så væsentlige interesser for kommunen....” 
Oversat: En mulig grusgrav må ikke være hindring når der skal bygges på kommunal jord.

Råstofplanen blev ændret til ‘Interesseområder,’ en gummiformulering, der betyder år med ro og stilstand.

Åbenbart noget andet med de udpegede områder til grusindvinding i Hornsherred, hvor borgere i årevis  har været plaget af byggeri af veje mv. til den nye bro. Skal de igen være underlagt entreprenørmaskiners hærgen?

Da der ikke er grebet reelt ind over for ulovlighederne i Landerslev tegner det ikke godt for borgernes retssikkerhed, respekt for politikerne i Hornsherred.

Lokalpolitikerne i Frederikssund bør sige lige så ihærdigt fra som man gjorde i Vinge af hensyn til de berørte, magtesløse borgere i Hornsherred.

At slå ud med armene, beklager ‘ikke vort bord, det er Region Hovedstaden der bestemmer,’ vil være en hån mod nærdemokrati og anstændighed. I Vinge fik de kommunale protester medhold for kommunens investering var i fare. Borgernes ‘investering’ i deres bolig og fremtid må være langt vigtigere. Træd i karakter. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails