torsdag den 12. august 2021

Nærdemokratiets nedtur - er prisen for høj?

 Nærdemokratiets nedtur?

https://sn.dk/Debat-Frederikssund/DEBAT-Borgernes-ekspertise-udraderes-af-vise-eksperter/artikel/1461813

Kommunalreformen 2007, skabte Ny Frederikssund Kommune, bestående af Slangerup, Frederikssund, Jægerspris, Skibby kommuner. Begrundelsen - stordriftsfordele, mere kompetente medarbejdere mv.

Opnåede man stordriftsfordele?  (ordet gør man Gyser, det er mennesker det drejer sig om!) De bedste medarbejdere? Ja, umiddelbart, hvis man måler på aflønning for  toplederne der er ‘smukt’ lønnet i kommuners administration.  


Bekæmp mistillid med nærdemokrati - politiken.dk
Tegning Per Marquard Otzen

Det har til gengæld kostet på andre områder. At gøre prisen op i et regneark er ikke muligt for det drejer sig om diffuse, begreber - Tilfredshed, Nærdemokrati, Borgerinddragelse. Hvordan prissætter man det?

Før kommunesammenlægningerne var der 4647 kommunalbestyrelsesmedlemmer. ‘Kommandovejen’ til politikerne var kortere, spørgsmål kunne rettes til langt flere. Gensidigt kendte man ‘sine lus på gangen.’ Ikke dårligt.

I dag er der 2522 kommunalbestyrelsesmedlemmer -  2125 færre (54%) til at behandle lokale udfordringer.

I 2001 var der i landets kommuner ansat 2221 DJØF'ere. I 2014 - 286% flere nemlig 6373. I 2021 nok endnu flere. (denne konstatering er ikke ment som en hetz mod denne gruppe)

Kan man tillade sig at konkludere at borgernes ekspertise, erfaringer på lokalområdet er overtaget af, og måske endda kuet af de viise ‘eksperter’? Sådan opfatter mange det. Meget uheldigt for sammenhængskraften.

Nu tales fra politisk hold om et ekstra lag i kontakten med borgerne. Lokalråd.

I forvejen er der Råd (f.eks. Handicapråd, Ældreråd, Idrætsråd) der skal hjælpe politikerne og administrationen til at være i sync med borgernes ønsker. Disse Råd udfører et solidt arbejde. Udfordringen er, at rådene kun kan anbefale, fremføre gode forslag, men ingen beføjelser til at kræve noget som helst. Nogle i rådene har med deres store engagement følt sig frustrerede. Det ender med målsætninger nedfældet på masser af papir, men ofte ingen handling. Meget trist.

Kan man frygte at nye Lokalråd vil få samme arbejdsbetingelser? Vil disse Lokalråd få ændret noget, hvis deres forslag, kolliderer med ‘eksperternes,’ ikke passer ind i regnearket? Sporene skræmmer. 

Mange problemer, megen utilfredshed kunne minimeres dersom man lyttede mere til borgerne, der er de sande ‘eksperter’ i eget liv. De lever med de lokale udfordringer. Ved hvad der lokalt fungerer præget af de fysiske realiteter, - Sund Fornuft. 


Når den folkelige Sunde Fornuft kolliderer med de ‘Visionæres’ tanker skal der lyttes. Visioner kan briste, følgen er at ‘borgerne kommer til at betale - dyrt.’ Borgernes jordnære tanker har altid substans og nærvær. “Ved jorden at blive det tjener os bedst.”  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails