tirsdag den 10. maj 2022

 Sammen om at løse udfordringer - vejen til større succes


Borgernes vidensbank, erfaringer, ideer, dristige forslag skal udnyttes. Dermed skabes sammenhængskraft, dynamik, der vil føre vores  kommune helt forrest i førerfeltet blandt attraktive bosætningskommuner. Skattegrundlaget øges og velfærden bevares. Stoltheden over at være Frederikssunder bliver ikke til at skyde igennem.

Hvordan?

En kommune har oprettet Opgaveudvalg. Politikere og borgere skaber sammen nye politikker eller anbefalinger til en bedre kommune. 34 udvalg indtil nu, og med konkrete resultater til følge. Cirka 4000 borgere har deltaget i Opgaveudvalgene på forskellig vis. Ægte Borgerinddragelse.

53% af politikerne mener de får et godt udbytte af samarbejdet. Dog vigtigst - hele 92% af borgerne udtrykker tilfredshed over at være med.

Fjordlandslisten ser gerne en sådan ordning i Frederikssund. Der er forsøg i gang, de skal ‘forkæles,’ forbedres.

En kommune praktiserer en mere enkel ordning. Borgere sender et forslag til kommunen. Får forslaget 200 stemmer/likes inden for 90 dage, vender kommunen vender tilbage til dig og gruppen. Lige pt. har kommunen 6 borgerforslag til afstemning.

Muligheden er på Fjordlandslistens ønskeliste.

En tredje kommune inviterede skoleelever til at være politikere for en dag. 80000 kr. til rådighed for de unge mennesker og deres forslag. Med liv og sjæl gav, og fik de, en lektion i mulighedernes kunst - politik. Begejstringen enorm. Frø bliver sået til fremtidige gode, ansvarsbevidste borgere med forståelse for demokrati og værdien af engagement i fællesskabet.

Kendetegnet for forslagene er minimum af bureaukrati. Lige til at gå til. Glædeligt at kommunen på mange felter allerede inddrager borgerne bedre end førhen. Men det skal være enkelt. Kommunen har købt licens til Citizen Lab (digital borgerinddragelse) - hvor mange borgere har hørt om det, bruger det? Hvad koster det kommunen?.  


Lad os ikke tøve med at komme i gang med de enkle midler. Der er så meget at vinde.Mon ikke alle vil være med?


Det er jo sund fornuft.   


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails