mandag den 2. maj 2022

Solcelleparker, vindmøller kontra grusgrave

 Solcelleparker, vindmøller kontra grusgrave


Onsved/Krogstrup har dannet borgergruppe mod de mulige grusgrave tæt på deres bevaringsværdige landsby. Man har ofret kræfter, penge for at indhente ekspertudtalelser i udfordringen af   Region Hovedstadens indstilling til placering og deres 'spinkle' argumenter. 


Samfundet gør en indsats for at få rent drikkevand. Det kommer i fare. Det planlagte grusindvindingsområde leverer vand til Skuldelev Vandværk og ca. 1800 brugere. Det bliver berørt af evt. grusindvinding.

 

Hvorfor skal Hornsherred levere materialer til f.eks. Lynetteholmen i København, efterladende enorme ar i det lokale landskab? Læg dertil miljøbelastende lokal massiv trafik af lastvognstræk.

 

Nogle borgere kan se frem til grusindvinding blot 25 meter fra deres bopæl. I Landerslev er afstanden til eksisterende erhvervsbygning bestemt til at være 100 meter. Er det ikke vigtigere at tage hensyn til borgernes ve og vel? 


Alle ønsker samfundet skal satse mere på den grønne omstilling - frigøre os af afhængighed af russisk gas og fossile energikilder. Samfundet bør satse på flere solcelleparker og vindmøller - også på land. Området i Onsved/Krogstrup er præget af en nærmest konstant vestenvind der ved grusindvinding vil føre skadeligt støv  over borgerne. Vindmøller dér vil altid være i omdrejninger.

 

Danmarks natur ligner mange steder ørkenlandskaber med enorme hvedemarker eller andre monokulturer. Ingen variation i dyre- insekt- plantelivet. Biodiversiteten halter. Sprøjtning minimeres når der er variation i afgrøderne.

 

Hvor solcelleparker sættes op bliver der beplantet rundt om og i parken, dyre-   insekt- fugleliv trives. Biodiversiteten i en solcellepark er langt rigere end i f.eks. en  monokultur.

 

At rejse en solcellepark, opstille vindmøller på arealer der ellers ville blive ‘udhulet’ af grusindvinding,  er langt mere gavnligt for natur, menneskene, miljøet, vor energiafhængighed og meget mere. 


I Ringsted er der planer om at leje jord og opføre en solcellepark der kan levere energi til knap 40000 husstande. Var det ikke en ide i Frederikssund? Sæt i gang inden gravemaskinerne larmer, støver og ødelægger.  Det er sund fornuft, borgervenligt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails