tirsdag den 6. oktober 2009

Thorstedlund og politisk mod!

Bragt som læserbrev i Lokalavisen Frederikssund 06.10.

Rettidig omhu og forudseenhed vedr. Thorstedlund

Det er glædeligt for den tyrkiske forældrekreds, hvis det lykkes dem at skaffe de nødvendige likvider til at erhverve Thorstedlund. Den anden tyrkiske efterskole der henvises til har stor succes ifølge talsmanden Selahaddin Ipek, og det kan man også kun glæde sig over. Også glædeligt at "vi er åbne overfor alle," hvilket bør være i efterskolernes ånd, således at man ikke koncentrerer sin undervisning efter etnicitet eller religiøsitet.
Kunsthøjskolen Thorstedlund ligger som alle ved meget smukt og har stor historisk værdi. Faciliteterne på skolen er udmærkede, der er værelser, køkken, værksteder, mødelokaler, toilet og badeforhold. 'Pyramiden' som forsamlingshus osv. Ja, alle der har besøgt Thorstedlund har ikke kunnet undgå at blive fascineret.

Thorstedlund består imidlertid også af nogle bygninger der i fremtiden vil kræve en del vedligeholdelse, ligesom hele området også kræver en mandskabsmæssig indsats for at fremtræde præsentabelt. Alt dette koster penge. Det kan virke afskrækkende på en evt. køber, og vil kræve en fast ledelse og omhyggelig planlægning. I modsat fald vil det kunne blive en rædsel og en skændsel for det attraktive område i Græse Bakkeby. Man må gå udfra, at køberne også har dette aspekt i tanke og overvejelse.
Billedet viser kun en lille del af Thorstedlunds mange bygninger

Det der umiddelbart kan undre i denne sag er det som Niels Elberling, tidligere formand for Socialdemokraterne i Frederikssund, og bestyrelsesmedlem på Thorstedlund, siger: "Jeg sy nes, det er fantastisk for kommunen, jeg er særdeles imponeret over forældregruppens forberedelser og deres faglige overvejelser." Det giver anledning til nogle spørgsmål. Har han haft muligheden af, at Kommunen erhvervede ejendommen oppe at vende med sin socialdemokratiske borgmester og byrådsgruppe? Har borgmesteren, hvis denne mulighed har været nævnt, fremlagt det for de andre partier i Byrådet for at sondere om der kunne opnås politisk enighed om, at det ikke var en god ide? Er det en kæmpeoverraskelse for administrationen det som nu er ved at ske? Er der ingen der er blevet kontaktet med forespørgsler fra Kunsthøjskolen Thorstedlund?

Som byrådskandidat for Venstre kan det måske virke lidt mærkeligt at jeg stiller disse spørgsmål, som kan virke meget lidt Venstre-agtige, idet Venstre jo går ind for det frie marked, privat initiativ, og at Kommunen ikke skal overtage 'nødlidende' virksomheder eller give kommunalstøtte til disse?

Jo, hvis Frederikssund vil på landkortet som en kommune der er attraktiv for nye borgere og erhvervsvirksomheder og deres medarbejdere skal der satses på idræts- kultur- og foreningsliv. Der mangler mødelokaler, øvelokaler, kursusfaciliteter. Også for Kommunens seminarer der ofte lægges uden for Kommunens egne lokaler med en betragtelig kommunal udgift til følge. Her kunne være den skovbørnehave med undervisning som mange efterlyser. Her kunne der dyrkes de kampsporter som mangler lokaler. Her kunne øves teater, musik. Her kunne afholdes koncerter for nichemusik i Pyramiden. Gæster ville kunne blive betjent gennem cafeteria. Ja, mulighederne er legio. Forenings- idræts- og kulturlivet vil kunne have en inspirende ramme, og borgerne et smukt fristed.

Nuvel det koster penge, men de vil komme igen ved at Frederikssund vil fremstå som en magnet for erhvervs- og kulturliv der vil have lyst til at slå sig ned i Kommunen, fordi deres medarbejdere kan få store oplevelser. Mon ikke også der ville være mulighed for en brugerbetaling af foreningerne til dækning af den daglige drift, således at omkostningerne vil nærme sig nul? Den 'reklamemæssige' værdi for Frederikssund Kommune kan ikke umiddelbart gøres op i kroner og ører, men alle steder rundt om i landet, hvor man har turdet satse på kultur- og idrætsliv har man haft en gevaldig positiv udvikling. Hvorfor så ikke også i Frederikssund?

Socialdemokraten Niels Elberling har i en artikel her i lokalavisen i juni måned sagt: "I virkeligheden tror jeg, at fælles arbejde, fælles sport og fælles oplevelser i natur og med kultur er langt bedre for dialogen, for her er referencerammen identisk og ikke modsatrettet, " så også integrationsmæssigt er det en fremragende ide at lade Thorstedlund være Frederikssunds nye 'Frivillighedssted.'

Socialdemokraterne taler selv i deres valgprogram om et 'Frivillighedssted som et anker' for foreningslivet. De siger også "socialdemokraterne vil altid være med - både når der skal prioriteres og visioner gennemføres." Men mener de det? Det er svært at få øje på i denne sag. Modet er altså tilstede, men hvorfor er det så ikke videreformidlet til byrådet? Vær modige og ikke mindst åbne for muligheder i nytænkning. Nye friske vinde over Fjordlandet tak. Lad os få nogle svar på om der er vist rettidig politisk omhu!

Jørgen Olsen, kandidat til byrådet for Venstre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails