tirsdag den 1. oktober 2013

Fingeren i Hullet - Misbrugsproblematik i Frederikssund

Blogindlæg Lokalavisen 01.10.13

Fingeren i Hullet – misbrugsproblemer i Frederikssund

Jørgen Olsen

Efter stormfloden i Holland i 1953 var landet chokeret over de voldsomme ødelæggelser og de mange døde.

Efterfølgende gik hollænderne med deres rationelle energiske tilgang til udfordringer i færd med at sikre sig, at en lignende katastrofe ikke skulle ramme deres lavtliggende land.

Færdiggørelsen af stormflodsbarrieren i Nieuwe Waterweg i 1996 blev en milepæl i hollændernes årelange kamp mod havet og floderne. Holland er nu i praksis stormflodsikret. Det har kostet milliardvis af gylden. Man har villet sikre sig for alt andet ville være uansvarligt og en foragt for menneskeliv.

Hvor vil jeg hen med dette tilbageblik?

Et stormflodslignende misbrugsproblem har ramt det danske samfund!

Hvert eneste år dør mennesker af diverse misbrug. Cirka en ung om ugen går bort som følge heraf. Alkoholisme en sygdom 132000 danskere er ramt af, ikke mindst deres familier lider under den, og den koster mange livet hvert år. Udover de menneskelige omkostninger er samfundets forbrug til behandling af følgeskader mv. enormt.


Forbruget af hash og andre rusmidler er i fremgang. Helt op til cirka 48% har prøvet hash – mange holder op igen, men nogle hænger fast i forbruget. For nylig var der i Lokalavisen en lille artikel om salg af hash ved skoler i Frederikssund – specifikt Kingoskolen, Slangerup. Visse boligområder har ry for at være ‘befængt’ med misbrugsproblemer. Ved samtale med skoleelever kan fortælles, at der der foregår handel ved andre skoler og ungdomsuddannelser i Frederikssund. Visse boligområder har ry for at være ‘befængt’ med misbrugsproblemer. Når man taler med unge mennesker kan de fortælle historier om venner eller bekendte der har et problem. Når der er et lukrativt marked og mulige kunder vil kriminelle stå på spring.

Jamen gør man da ikke en masse?  Jovist, men måske er det som at sætte fingeren i hullet i diget, og ikke gøre noget for at bygge en højere dæmning. Snart vil vandet bryde igennem.

Misbrugsrådgiver, overlæge i psykiatri, Henrik Rindom gav samfundet en kærlig tiltrængt opsang ved mødet som ADHD Nordsjælland havde arrangeret i Slangerup. Over 350 var mødt op. Imponerende fremmøde.

Tilhørerne fik en forrygende aften med masser af information. ‘Gode’ historier krydret med humor, der fik det alvorlige emne til at bundfælde sig. Henrik Rindom pegede på svaghederne i vort behandlingssystem. Han sagde, “Det eneste de ikke får er hjælp til at komme ud af misbruget.” Systemet vil ofte ikke behandle før de er holdt op med f.eks. at ryge hash – som netop er årsagen til at de har brug for behandling. 1 ung dør om ugen i trafikken og vi gør meget for at dæmme op for det. 1 ung dør om ugen af misbrug, og vi satser ikke nær så meget på det.

Rindom bad alle rejse sig der først var begyndt at ryge efter de var fyldt 20. Det var ikke mange, modsat de rigtig mange, 95% der rejste sig da han spurgte, hvor mange der havde prøvet tobak. Forebyggelse og information, og at man satsede langt mere koncentreret på de stoffer som skaber de største udfordringer kan være vejen frem til at gøre livet nemmere for de som er ramt af misbrug og derved samtidig spare samfundet for enorme omkostninger.

Han fortalte at der ofres meget lidt tid på misbrugsproblematikken på lægestudiet, men masser af tid på sygdommen tuberkulose, en sygdom der rammer få i dagens Danmark. Der er millioner og atter af millioner at ‘tjene’ ved at se med helt andre øjne på behandling af misbrug.

Jamen gør man da ikke en masse?

På mødet i Slangerup var Henrik Rindom inde på den mangel på helhjertet indsats samfundet yder. Jovist, der er masser af rådgivning på misbrugscentre, der er behandlingstilbud, og velmente bestræbelser. På ungdomsuddannelserne i Frederikssund er der mulighed for anonymt at henvende sig, hvis man kæmper med misbrugsproblemer. Der er psykiatriske klinikker. Der er misbrugscentre. Muligheder er der nok af. Som Rindom påpegede skal man dog ikke have behov efter ‘normal’ åbningstid og i weekender. Nogle steder er det mellem 10-15 mandag, tirsdag, onsdag, fredag 10-14. Ikke i weekends og torsdage.

Man kan derfor slå fast, at hvis ikke der tages hånd om denne ‘flod’ af stoffer vil ‘diget’ briste. Det er ikke nok kun at ‘sætte en finger’ i det synlige hul.

Frederikssund Kommune gør en del. Men er det nok når problemet er så synligt som det beskrives i pressen, og mange kan berette om?

Som noget ekstra ville et døgnåbent rådgivningscenter kunne fange de som ikke lige passer ind i de ‘normale’ åbningstider.

Et sådant center ville kunne placeres i et døgnåbent Sundhedshus, der kan dække, akutte småskader mv. Tilmed en familierådgivning og en fast døgnvagtordning der kan træde til når et akut behov opstår. Al henvendelse om misbrugsproblemer kan behandles anonymt og hjælp iværksættes. Hurtig hjælp er bedste hjælp.  Samtidig vil mange anbringelser uden for familien kunne forebygges, anbringelser der er ved at smadre mange kommuners økonomi.

Jovist det koster penge, men de kommer mangefold igen. At tænke kortsigtet er som at stikke fingeren i hullet og glemme at vandet stiger. Uansvarligt.

Som Rindom påpegede:

De mest effektive værktøjer i kampen mod misbrug er medmenneskelighed, forståelse og stærke kærlige familier.

Vi kan alle vise medmenneskelighed, forståelse og kærlighed overfor de som af varierende grunde er havnet i en ulykkelig, ofte dødbringende uvane.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails