søndag den 22. september 2013

Rygestop - en kommunal opgave!

Rygestop en Kommunal Opgave!

Blogindlæg Lokalavisen 23.09.

Der er måske fare for at jeg kommer i ‘ilden’ med dette lille indlæg. Dog uden ild ingen røg. Jeg vover pelsen.

I mange måneder har der kørt fast information på kommunens hjemmeside, og i annoncer i Lokalavisen, hvor Frederikssund Kommune tilbyder ‘gratis’ Rygestopkurser.

Der er intet der er ‘gratis’ så den formulering er ikke særlig troværdig. Det er muligt der kommer midler fra en statslig pulje med det fine navn ”Puljen til medfinansiering af kommunale rygestop-og tobaksforebyggelsesprojekter.” I 2005 10 millioner kroner. Hvad den nutidige pulje er har jeg ikke kunnet finde tal for.

De kommuner der er med i ordningen bliver kaldt, “Tobakspuljekommuner.” Frederikssund kan altså også smykke sig med at være en “Tobakspuljekommune.” Flot titel.

Nuvel, der annonceres altså konstant om disse tilbud og hvorfor mon?  Fra en rapport om kommunale rygestopkurser nævnes der, “De fleste projektledere har oplevet, at der har været for få tilmeldinger til rygestopkurserne. Rekrutteringen via de praktiserende læger opleves af hovedparten af projektlederne som den største barriere, idet de praktiserende læger ikke har henvist i tilstrækkelig grad.”

Se den går jo ikke. Derfor åbenbart de løbende annoncer i Lokalavisen om det næstekærlige tilbud.
Hvis det var på det frie private marked havde man lukket butikken grundet mangel på ‘kunder,’ men selvfølgelig ikke i kommunalt regie.

Jeg har søgt information om Frederikssund Kommunes udgifter til de ‘gratis’ rygestopkurser.
Kommunen kan ikke, ifølge det svar jeg har fået, oplyse det eksakte tal  “idet kurserne gennemføres som en del af den samlede forebyggende borgerrettede indsats kommunen yder.”(denne sætning er i sig selv skræmmende)

Kommunen har oprettet en ‘Rygestopbasen’ hvor 134 siden 2011 har valgt at lade sig registrere. Der har været 16 hold. Efter 6 måneder er 41% røgfrie.

Da der ikke er nogen konkrete tal, at hænge mig op på kan jeg så komme med mit bud på omkostningen, indtil andet modbevises.

Årsomkostning:

Annoncering kr. 25000. Lokaleleje og materialer kr. 30000. Løn til konsulent, 16 hold a 12 timer + forbedrelse ialt 320 timer – konsulentudgift kr. 160000) Samlet udgift KR. 215000.

Hvis vi nu forudsætter at statstilskuddet fortsat er 10 millioner til Danmarks 98 kommuner svarer det til cirka KR. 100000 pr. kommune. Der er ‘underskud.’

Succesraten er ifølge det oplyste er 41% svarende til 54. Udgiften pr. ‘helbredt’ ca. kr. 3500. Med alle de forbehold en manglende dokumentation forudsætter.

Kunne man forestille sig at kursisterne ville kunne blive røgfri uden den kommunale støtte?
Som en anerkendt britisk læge har sagt: “Det er en fejltagelse af behandle en frivillig opførsel som var det en sygdom, og derpå forsøge at ‘behandle’ den.” En australsk professor, (i minsandten “opførselsforskning”) var ret nedslået over resultatet.” Skønt motivationen til selv at ville holde op ofte ikke er tilstrækkelig, så synes de fleste eks-rygere at holde op uden professionel eller lægemedicinsk assistance.

De læger der blot fortalte deres patienter at nu “skulle de tage sig sammen” havde faktisk ret, sammenlignet med de som mente at afhængighed af tobak var en kronisk tilbagevendende hjernesygdom. De havde åbenbart en meget mere sofistikeret opfattelse af menneskets formåen.

Ingen kritik at de som har meldt sig til rygestopkurserne jeg glæder mig over de 54 der har lagt vanen på hylden, og ville ønske endnu flere ville gøre det. Men ‘gratis’ er det altså ikke.

Hvad med at fjerne det lille misvisende ord. Forresten begynder næste kursusforløb den 7. oktober.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails