mandag den 27. september 2021

Spare sig til 'rigdom' kan være skadeligt og usundt

Spare sig til rigdom koster på velfærden, helbredet, tilfredsheden


Forkortet udgave i avisen: https://sn.dk/Debat-Frederikssund/DEBAT-Spare-sig-til-rigdom-koster-dyrt-paa-velfaerden-helbredet-tilfredshed/artikel/1475064


Byrådsmedlemmer udtrykker stolthed over at der nu,  gennem deres slidsomme indsats, kan konstateres at Frederikssund Kommune har en kassebeholdning på svimlende 400 mio.

Er der grund til denne jubel over at den selvskabte økonomiske krise kommunen havde tumlet sig ud i er vendt til et plus? Jo! Det manglede da bare man retter op på sine fejl.  Men metoden! Hvad har den været?

Den nemme med at sætte skatten op var første trin. Derpå fulgte ‘effektiviseringer’ på så at sige alle områder i budgettet. Man skar ind til benet. Så salg af kommunal jord og ejendomme til boliginvestorer for en meget rimelig pris, undertiden nærmest foræringspris. Dette har naturligvis betydning for opfattelsen af kommunens serviceniveau hos borgerne, der har betalt dyrt. Groft sagt kan siges at “Operationen lykkedes, men patienten fik det ikke bedre”. Følgende lille historie kan læres af: 


Manden i den lille familie var ved at udvikle sig til en rigtig gnier. Der gik sport i at spare på alt, og bankkontoen voksede stille og roligt. Var det beundringsværdigt?

Hver aften kom han nemlig fuldstændig udmattet hjem fra job. Fruen og børn bad om en forklaring. Jo, for at spare busbilletten valgte han at løbe bagefter bussen hjem. Det betød han var gennemblødt af sved fra inderst til yderst, lå død hele aftenen, ikke til megen gavn for familien, men de sparede buspenge kunne sættes ind på kontoen hver måned. Han tabte sig mere og mere, blev fjern i blikket, lignede snart en afdanket maratonløber.

Løberiet, spareriet blev en usund besættelse. Familien gik langsomt i opløsning. Børn og hustru var ligeglade med at kontoen voksede så meget, ville hellere have den gamle far tilbage, for hvad nytter det med penge på kistebunden, hvis det går ud over det nære liv og hverdagen.

Fruen, børnene havde fået nok. Fruen foreslog med et stort gran sarkasme derfor, at hvis han virkelig ønskede at spare endnu mere, hurtigere - “Jamen hvorfor løber du så ikke efter en taxi? Du kan gøre det for dig selv for vi står ikke længere model til din galskab, og skadelige opførsel.”

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails