mandag den 9. september 2013

Blogindlæg på Lokalavisen 09.09.

Borgerlister kontra etablerede partier

   
   
Her et uddrag fra Wikipedia:

“Borgerlister opstår som regel i protest mod det etablerede lokalpolitiske system, eller for at fremme særlige lokale interesser, som de politiske partier ikke har blik for. Ofte promoverer borgerlisterne sig med, at landspolitik og lokalpolitik er vidt forskellige størrelser – og det er nok også i det lys, at borgerlisternes succes skal ses….. “

I Danmark er det blot 5% af befolkningen der er medlem af et politisk parti. Således er der umiddelbart 95% “frie uafhængige borgere” der kan sætte deres kryds, hvor de nu tror det tjener egen overbevisning/interesse bedst. Det er rigtig mange vælgere. Der er masser af “jagtmarker” for borgerlisterne, og det frister.

Har de “gamle partier” så fejlet når så mange borgerlister, pt. cirka 51 i DK, opstår, og for nogles vedkommende består i flere valgperioder?

Det korte svar er Ja! Som med så meget andet er der dog en længere forklaring.

Billedet er fra den fremragende videokunst fra Kunstmuseum Arkens udstilling om nutidig rumænsk kunst. "Jeg protesterer mod mig selv. " af Ciprian Muresan

Det er ikke så ligetil at være lokalpolitiker. På masser af områder er politikerne i kommunerne låst af lovgivning, og hvad der nu er ‘oppe i tiden’ på Borgen, og dermed pålægges de masser af restriktioner, regler der gør, at kommunens råderum nærmest er styret udefra. Kommuner bliver truet med sanktioner, hvis man ikke retter ind. Byråd er dermed ofte ‘tvunget’ til at samarbejde, og alt kan forekomme at ånde ‘fred og idyl.’ Dog er der stadig plads til råderum og nye friske initiativer, som bør bydes velkommen, måske var der et Columbusæg blandt dem.

Som liberalsindet byder jeg ethvert initiativ til mere nærdemokrati hjerteligt velkommen. Det er/var en af grundsøjlerne bag partiet Venstre i sin tid. Desuden er det trods alt i det lokale miljø problemerne/udfordringerne bedst løses, fordi engagementet der er størst. Er det lokale engagement i de etablerede partier så gået fløjten. Nu kan jeg sådan set kun udtale mig om Venstre Frederikssund og må blankt afvise at det skulle være tilfældet.

Beviserne:

1. En sprudlende debativer på vor facebookgruppe!

Hvilket lokalt parti kan fremvise cirka 4000 besøg på vores facebookside, og masser af kommentarer til aktuelle problemstillinger lokalt – hver eneste måned? Jeg kommer med den påstand, at det kun er hos Venstre det finder sted.

2. Hvilket parti planlægger, og afholder lokale arrangementer og virksomhedsbesøg for medlemmer jævnligt med gode besøgstal? Venstre.

3. Hvilket parti har en altid opdateret hjemmeside, og har haft det i adskillige år, en hjemmeside der er til at finde ud af og med fyldige informationer om kandidaterne og det de vil arbejde for? Igen Venstre Frederikssund. Se blot her:    xvenstre.dk

Prøv kære læser, at søge på de øvrige partier i Kommunen og se om du kan finde deres hjemmeside. Hvis det lykkes (for det er ikke så ligetil) vil du opdage de er oldgamle, ikke opdaterede (f.eks. siden 2009) dybt ulogiske, meget lidt informative. Intet under at mange borgere føler sig ladt i stikken når så lidt information deles med dem, og utilfredsheden øges med de etablerede partiers “menukort,” hvilket igen danner grobund for borgerlister.

Allerede nu ser vi en forøget aktivitet, som jeg sådan set først forventede sådan cirka 1 måned før 19.11.og Kommunevalget. Åbenbart er alle ved at være klar over at dette valg er noget anderledes. Der er en voldsom øgning i antallet af blogindlæg.  For nu “brænder lokummet!”  Charmen er skruet på, imødekommenheden kender pludselig ingen grænser.  Kan det  betragtes som en ringeagt for vælgerne, med sådan en gang gennemskuelig kurtisering? Det må være det lange, seje, arbejdsomme træk der beviser, hvem der virkelig har borgernes sande interesser på sinde, uanset om man så ikke er enig i alt hvad personen/partiet står for.


Intet under borgerlister opstår, men glem nu ikke de har forsøgt at holde debatterne i gang og komme med dristige forslag til en endnu bedre kommune. F.eks. gennem den aktive gruppe VÆKST-team Frederikssund på facebook (der i august havde 12000 besøg) og bloggen http://gangifrederikssund.blogspot.com der har lanceret masser af forslag til vækst i den private sektor i Frederikssund. Også gennem læserbreve har der været aktivitet.

Man er måske ikke enig i alle holdninger, hvilket heller ikke er ønskeligt, men man forsøger at skabe kontakt til borgerne i ydmyg erkendelse af, at man ikke er alvidende, men kan lære.  Kontakten har man søgt i rigtig mange måneder, ikke først nu, hvor det snerper til.

Frederikssund har  før haft en borgerliste der opnåede en vis succes såvel vælgermæssigt og med de politiske  resultater, REFORMGRUPPEN. Oprettet af Ole Christiansen, som mange i Frederikssund husker og kender fra Roskildevejens Grillbar ved stationen (den med de gode kyllinger). Man kom ind med 4 personer. Listen holdt ud i 5 valgperioder. En spændende historie.

Borgerlister skal man ikke blot afvise som brokkehoveder, for de er ofte et udtryk for frustration fra med et højtideligt ord, ‘folkedybet,’ og det er ikke så ringe endda for ofte er det der man finder alternative gode løsninger, frem for ‘det man kender så godt’ og fornemmer ikke vil fungere mere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails