lørdag den 16. november 2013

Fra bund til Top – forvandling i indstilling

Blogindlæg Lokalavense 16.11.13   Jørgen Olsen

Fodboldklubber på topniveau skifter ofte træner dersom holdet ikke får den placering man forventede. Man er måske gået lidt i stå i træningsmønstre og respekten for ‘myndigheden – den gamle’ er ved at gå fløjten, man ved jo som spiller, hvordan han skal manipuleres så alt kan blive lidt mindre krævende. Ved trænerskifte fortsætter som oftest de samme spillere. Egentlig besynderligt da det jo er spillerne og ikke træneren der skal præstere rent fysisk.  Trænerskifte er derfor mere ment som et signal, end som en radikal forandring – denne kommer ofte først efter et stykke tid. Det er utroligt så meget dette signal kan motivere alle gode, som mindre gode spillere, aktionærer, fans mv. Det kan være som et trompetskrald i et slumrende øre.

Hvad har dette med Frederikssund at gøre? Jo, temmelig meget.

I Kommuneligaen ligger Frederikssund som bekendt nummer 75 ud af 98. Det må vist siges at være i bunden. Kunne en ny ‘træner’ ændre på det, for det er ikke Kommunens grundmateriale, borgerne, administrationen – der er noget i vejen med. Kunne vi ikke godt bruge et trompetskrald!,  så alle de slumrende kræfter får nye træningsmønstre og fri udfoldelse for kreativitet og nytænkning?

Ofte fremføres argumentet, at man da ikke kan sammenligne kommuner med hinanden der er jo store forskelle i beliggenhed, befolkningssammensætning, demografien, infrastrukturen mv. På hvert eneste parameter, hvor man ligger i bund serveres en ‘god forklaring’ og så kan man slumre trygt videre. Holder det? Tja….

Måske kunne de andre kommuner der ligger i top så have nogle andre udfordringer vi ikke skal slås med og med de udfordringer in mente burde de ligge lavere i den samme stilling. Frederikssund ligger altså i den samlede statistik som nummer 75.  Fakta.! Så argumentet holder kun til en vis grad, og hvis det benyttes som en afvisning af nytænkning så er det på tide at skifte ‘træner.’

Er det ikke på tide – på frækkeste, mest skamløse vis at kopiere de kommuner der ligger helt i top?

Hvorfor dog opfinde ‘den dybe tallerken’ når andre har vist vejen?

Se f.eks. på Ikast-Brande Kommune der ligger nummer 1, eller en af de andre jyske kommuner der ligger i toppen – Herning, Hedensted, Favrskov, Billund, Holstebro, Vejen, Esbjerg Kolding.  Hvad har de gjort, som vi kunne kopiere og gøre endnu bedre?

Lad os se på Ikast-Brande.

Man har ofte hørt talemåden når jyder træder ind på et marked “Det er jysk det er farligt!” som noget positivt. Ild er farligt. Ild kan også være et symbol på energi ‘“Han har ild i røven..’ Så lad os begynde med Ikast-Brandes byvåben der siger meget om kommunen. 

“Pilene danner et centrum, et omdrejningspunkt. Flammen er bevægelse. Energi i sin oprindelige form og et symbol på ildsjæle og iværksætteri – kulturelt, sportsligt og erhvervsmæssigt. Med spor tilbage til afbrænding af skov (“Brande”) og hede for at dyrke nyt land. Og til at give slip på trængt løntung produktion og udvikle et nyt eksistensgrundlag. Flammen er også det rebelske. Den bryder våbenets symmetri, brænder opad, sprænger rammen. Og giver det liv, kraft, nutidighed og dynamik.”

Hele denne indstilling har præget Kommunens drift og administration under Venstre borgmesteren Carsten Kissmeyer.

Især kan jeg godt lide sætningen “Flammen er også det rebelske.” Ikke noget med at lade sig slå til tåls med at denne eller hin lovgivning nok gør dette eller hint umuligt. Det har vi alt for ofte set er tilfældet med mange gode ideer i Frederikssund. Man er eksperter i at finde diverse regulativer, love og andet frem og så derpå helt automatisk kunne henvise til dem og sige “Desværre…men held og lykke et andet sted.” Det er en væksthæmmende indstilling, der ikke giver frihed til kreativitet, nytænkning, og derfor skal den fortæres af en rebelsk ild. Lad ny jord bliver blotlagt,  så de nye planter kan spire frem. Sådan.

VÆKST-Team Frederikssund, de tre byrådskandidater for Venstre, Jørgen Olsen – Frederikssund, Michael Kock – Slangerup og Jørgen Bech – Skibby er blevet kaldt ‘Brokkehoveder, ‘Sortseere’ vi fremfører ‘Floskler’ og vi er blevet opfordret til at se på Kommunens succeshistorier, og ikke mindst naturen. Det har vi så sandelig også øje for, men derfor skal man da alligevel komme med forslag til forbedringer af forhold, hvor vi halter bagefter, hvor uvækst har taget over, hvor en rebelsk ild kan gøre underværker.

Nu skal dette skriv ikke opfattes, og hvis nogen gør det alligevel er der ikke noget at gøre ved det, som en kritik af Borgmester Ole Find Jensen og Byrådet. Borgmesteren har ikke haft de bedste arbejdsbetingelser. Hans egen S-gruppe har været præget af uro, skærmydsler og undertiden en direkte bagstræberisk indstilling. Derfor imponerende det han har skabt i samarbejdets ånd i de sidste fire år. Tak.

Nu var det måske på tide at lade nye kræfter komme til som med træneren i bundklubben der får vendt indstillingen –  så Kommunen kan knokle sig op til toppen. En Venstre borgmester og et stærkt V-hold kan være det som gør forskellen på bund og top, ligesom i de jyske succeskommuner. Ud af de 8 i top er de 6 med en V-borgmester.

De to kommuner med en S borgmester har til gengæld en stor V-gruppe til at bide dem i haserne. Lad os få gangifrederikssund

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails