onsdag den 6. november 2013

Når en mærkesag smuldrer - finder man bare en ny!

Vinge! Når en mærkesag smuldrer så find en ny

Blogindlæg Lokalavisen 06.11.13 Jørgen Olsen

Kampen om vælgernes gunst er i fuldt flor. Der markeres fra højre og venstre. Nogle lokalpolitikere, partier, har valgt at holde fokus på en bestemt sag man går ind for eller snarere er  imod.

For Liberal Alliance har hovedpunktet været – imod Borgernes Hus. Den holdning har man markeret klart og tydeligt i 1,5 år. Jo, informationen om Borgernes Hus har været katastrofal ringe fra kommunens side, og det kan derfor ikke undre at mange borgere er skeptiske overfor projektet ud fra de officielle  informationer. Desværre er det ikke kun i denne sag at information om diverse ganske fornuftige beslutninger har været yderst ringe. Ja, nærmest ikke eksisterende. Når man ikke kender en sag til bunds bliver man mistænkelig. Det skal Frederikssund Kommune fremover bare have styr på, hvis man vil have arbejdsro og gode inputs fra borgerne – det er også en del af nærdemokratiet.

Borgernes Hus er udskudt da der åbenbart er ‘opstået’ en situation der kræver en omprioritering af anlægsmidlerne. Den ‘belejlige’ beslutning kan man have mange meninger om. Det er lykkedes at få skudt den ‘uheldige’ sag til hjørne.

Hvad skal man så kaste sig over, hvis man partout vil være imod et eller andet, for at markere sig i valgkampen?

Som trold af en æske er dukket en ny sag op. “Kampen mod Vinge.” LA’s kandidater tordner nu mod Vinge og forudser, som dommedagsprofeter – stor elendighed, massivt kasseunderskud, gældsætning, rentedød mv.- dersom man ikke omgående holder inde med planlægningen af Vinge. Det er med i deres valgprogram. Dejligt man fik sig en ny sag. At modstanden pludseligt markeres nu virker besynderligt. Tavsheden til nu har nemlig været larmende.

LA forudsætter åbenbart at alt, infrastruktur, skoler, plejehjem, hal, børnehaver, bymidte, station, skal være klar i Vinge før der kan komme borgere til. Vinge vil altså stå som en af de kinesiske spøgelsesbyer, med højhuse, alt, men ingen borgere. LA taler om investeringer i 300+ millioner kroners klassen der risikerer at være spildt. Derfor er det vanvittigt at begive sig i kast med det. I Danmark lader vi oftest markedet bestemme tempoet, det burde LA om nogen erkende, som de frimarkedstilhængere de hævder at være – dog åbenbart kun når det passer i deres kram.  LA’s argumentation er uholdbar.

I Fingerplanen helt tilbage fra 1950’erne er Frederikssund udpeget som et område, hvor der skal udbygges med station, bebyggelser mv. Derfor kan det ikke overraske at kommunen har haft en langsigtet planlægning ud fra den forudsætning. Det er sådan set rettidig omhu.

Hvornår skal der laves infrastruktur, bygges skoler, institutioner mv? Såre enkelt. Når behovet er der! Så at komme med den søgte undskyldning at der ikke er råd passer ikke. Når beboerne er i området, og det bliver jo i etaper, ikke det hele på en gang, er der også økonomi til at opføre de faciliteter moderne mennesker forventer. Det er nærmest som princippet med hønen og ægget. I mellemtiden kan faciliteter andre steder fyldes helt op, udnyttes maksimalt.

Lad os se på en anden kommunal investering som sådan set er gået aldeles udmærket trods økonomiske op – og nedture, og voldsom modstand i sin tid.  ‘Gyldensten’ i Marbæk.

Visionære lokalpolitikere dengang kunne forudse at området ville blive attraktivt, tæt på fjorden, – ad åre en ny fjordforbindelse – og så videre. Sortseerne dengang var i chok. Hvordan kunne man. Hvor turde man? Nuvel, der gik mange år før der kom gang i byggerierne i Marbæk, men siden har det vist sig som en aldeles glimrende investering. Pengene for salg af grunde er strømmet ind i kommunekassen, penge der har kunnet bruges på yderligere udvikling og sikring af velfærden og kommunens økonomi.

I 2010 havde Frederikssund Kommune budgetteret med et ejendomssalg på 36,3 millionerne, – man endte på 52,2. Siden er salget fortsat og der er stadig nogle få grunde til salg. Man må sige det er gået over al forventning.

Det er en kæmpe overraskelse at LA, som jo hævder at stå innovation er så bagstræberisk med et projekt som Vinge.

Med god ret kunne man kræve svar på dette presserende spørgsmål. Hvad skal der så ske med kommunens investering i Vinge? På auktion? Skal det ligge hen som død kapital? Hvis det er det man ønsker så bliver det for alvor voldsomt dyrt for kommunens borgere, og man lader en enestående vækstmulighed gå til spilde. Det må ikke ske.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails