fredag den 13. november 2009

Utilpassede unge, ældrepleje og respekt for 'folkets tjenere.'

For det første må vi se på, hvad der gør at unge er utilpassede. Når 'ondets rod' er fundet kan man forsøge at forbedre jordbunden så de får noget bedre at vokse i. En amerikansk forsker siger at kriminalitet blandt unge opstår fordi de mangler sociale bånd til den lovlydige del af samfundets medlemmer. Et væsentligt element for at skabe en god jordbund er deltagelse i uddannelse, arbejde og karriere og så indpode et ønske om, forsat at deltage i disse sammenhænge. Desuden har mange af disse unge ikke noget at miste ved at fortsætte deres uheldige løbebane, hvis de er udenfor arbejdsmarkedet, bor i ghettolignende omgivelser, og deres familie er opløst. Et tredje element kan være, at de ikke tror på legitimiteten af de normer som stempler en række gerninger som kriminelle og asociale.

En løsningsmodel kunne være at inddrage dem i idrætsforeninger, måske endda lade dem gratis deltage, give dem en ambition om at være den bedste indenfor den disciplin de selv vælger og støtte dem helhjertet i dette. Altså skabe perfekte rammer for idrætslivet i Frederikssund for at så mange som muligt skal få lyst til at deltage. Det koster penge, men de penge skal findes for investeringen vil komme mangefold igen ved at belastningen i fremtiden af 'sociale tabere' vil kunne bremses tidligt, derved vil manges tilværelse være sat på det rette spor og en tilværelse som et selvstændigt frit menneske der kender sit værd er muliggjort. Frederikssund kan vist ikke 'prale' med en 'Champion' i noget som helst idrætsmæssigt (nu fornærmer jeg forhåbenligt ikke nogen), men ville det ikke være flot hvis vi kunne bryste os af, at vi gennem ihærdigt ungdomsarbejde fik en Danmarksmester, Europamester og så videre.

Mange unge mangler forbilleder, mentorer, til at give dem konkrete rettesnore. Ofte har de måske kun den ene forældre. Når de har fundet en sådan mentor, vil de ofte beundre denne og forsøge at efterligne denne. Ofte viser det sig at de som er mest konsekvente i deres råd, er de som bliver mest respekteret, det gælder især når det ikke kommer fra far og mor.


Frederikssund kunne passende få en 'Sundhedsheds og Socialklinik' der har åbent, også om aftenen og weekender, bemandet med frivilligt og fagudlært personale der har lyst, til at give råd og vejledning. En døgntelefonservice kan fange mange, og vejledere kan køre ud fra denne Klinik. Vort samfund er blevet yderst kompliceret, og mange unge opgiver al den bureaukrati og indgående spørgsmål de skal igennem når de søger hjælp. Mange gode ideer tabes på gulvet, fordi de frivillige efterfølgende løber ind i så mange regulativer og skemaer at entusiasmen kvæles. Med en ordentligt ledet 'Klinik' vil det kunne sikres at selv de mest utraditionelle løsninger vil kunne få en mulighed for at vise deres værdi. Hvis ikke de duer, kan de derpå skrinlægges. Her skal forældre og pårørende til utilpassede unge også kunne henvende sig og få råd og vejledning og støtte.

Bedre pleje og pasning af vore ældre? Selvfølgelig kan alt gøres bedre. Undersøgelser viser dog, at mange ældre er godt tilfredse med den hjælp de modtager. I pressen er det jo oftest kun de virkelig grelle eksempler der fremhæves. Jeg er overbevist om at plejepersonalet gør deres bedste og det med et varmt hjerte. Imidlertid er der alt for meget der er skemalagt. Sådan vil det altid være når det er offentlige midler der skal forvaltes. Så skal der aflægges regnskab krone for krone, og Byrådet vil som sultne ulve slå ned på de muligheder de synes der er for 'besparelser' effektiviseringer. Trist.

En løsning kunne være denne: For at få medarbejdere der er topmotiverede, engagerede, ærekære faglig set, og har mindre risiko for at løbe ind i sygdomsproblemer skal så mange løsninger som muligt lægges ud til den enkelte. At bureaukrater, hvor velmenende de end er, i detaljer skal bestemme den enkelte medarbejders gøren og laden, og gennem kontrol, og atter kontrol skabe en stemning af umyndiggørelse vil ikke føre til frie mennesker. Når mennesker ikke er frie vil der opstå modstand, og udefra påtvungne uforståelige regler vil med stor sandsynlighed blive brudt og omgået og det vil føre til en arbejdsindsats, og arbejdsforhold, som ingen kan være tjent med. Resultatet: Større sygefravær, mindre engagement, mindre omhyggelighed, mindre 'fortjeneste' for os alle som skattebetalere.

Hvis medarbejdere skal fungere optimalt, både så de 'tjener' penge til arbejdsgiveren (i kommunalt regie skatteborgeren) og samtidig har et job der giver glæde og mening skal kontrolpresset lettes, og mere initiativ og flere løsningsmodeller overlades til de som varetager opgaven.
Derpå vil den ægte arbejdsglæde indtræffe og det vil smitte af på pasningen og plejen af de ældre. Så sæt medarbejderne fri under ansvar. Det giver energi og dynamik, så vil der også komme endnu flere 'varme hænder' fordi der vil blive tid til det. Det kan samtidig gennemføres uden at der nødvendigvis skal tilflyde flere af vore skattemidler.

Med ovennævnte har jeg tildels besvaret dit sidste spørgsmål, for samme løsningsmodel gælder også her.

Skolelærere der brænder for at undervise, skal undervise og ikke udfylde skemaer. Frederikssund skal have et skolevæsen, hvor de fysiske rammer er i orden. Hvor kravene til disciplin indskærpes fra skolestartens begyndelse så en ro kan være tilstede når undervisningen gives. Hvilken medarbejder vil i længden kunne holde til larm, støj og konstant debat uden at få tendenser til 'opløsning' og opgivelse. En kommentator om tyske skoler siger: "Kun meget få universitetsstuderende vælger at blive skolelærere. De ved nemlig af erfaring, som tidligere elever, at det er et utaknemmeligt pinefuldt arbejde, i et utilstrækkeligt system der mangler disciplin og kvalitet. De fleste tyske skoler kan sammenlignes med forvaringsanstalter." Er det mon så meget anderledes i Danmark?
Dette er er ikke en anbefalelsesværdig løsningmodel


Intet under at mange fravælger at blive skolelærer. Samme observatør bemærkede at den reelle undervisningstid pr. time (45 minutter) var max 15-20 minutter. Ofte kom lærerne 5-10 minutter for sent til timen. Resten af tiden gik med at skaffe ro, derpå småsludre, og så lidt undervisning. Intet under at eleverne får det indtryk, at det ikke betyder så meget om man ligger i top i klassen, hvilket igen forstærker en negativ tendens.

Hvis vi formår at skabe en 'rolig' skole vil de topmotiverede lærere automatisk søge dertil. Og nej, det er ikke 'den sorte skole' jeg er fortaler for, men en skole, hvor elever og lærere indgår en forpligtende kontrakt om ordensregler og disciplin og målsætning.

Skolelærere, pædagoger, politibetjente er samfundet tjenere og vogtere. Vi er som borgere og skattebetalere Herremænd, arbejdsgivere, og hvis man ønsker en trofast og pligtopfyldende tjener, medarbejder, skal denne behandles ordentligt så man kan være sikker på han forvalter det dyrebareste vi betror dem, nemlig vore børn. Ved besøg på Ferslev Skole var jeg imponeret over forældrenes interesse for skolen og de ansatte læreres engagement og ildhu for deres elever. Netop ildhu og engagement giver respekt, men rammerne skal være tilstede ved at man giver frihed til individualitet og opfindsomhed under ansvar.

Ovenstående er svar på følgende fremsat på Talerstolen.dk http://talerstolen.lokus.dk/frederikssund/question/showanswers/question_id/379 "Hvad kan vi gøre lokalt for at omfange unge utilpassede hurtigst muligt? Kan vi give børn og unge flere fritidsaktivitetsmuligheder? Hvad kan vi tilbyde vores ældre medborgere af pleje og pasning - kan vi gøre det bedre? Hvordan kan vi tiltrække gode lærere til vores skoler og hvordan kan vi påvirke forholdene, således at det giver større status end i dag at være lærer, pædagog, politibetjent ect.?"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails