søndag den 6. september 2009

200 års byjubilæum og Venstre

Var byjubilæumsfesten pengene værd?
Vi er ofte så hurtige til at give kritik når kommunen ofrer penge på tiltag som ikke direkte går til borgernes fysiske velfærd. Jubilæumsfesten i forrige weekend, og omkostningerne forbundet med at stille den på benene, ville kunne komme under en sådan kategori. Var pengene der var sat til side det så det hele værd? Fik borgerne, og byen så fuld valuta for de reserverede midler?

Nu er jeg ikke klar over, hvor meget festen kom til at koste, men det var under alle omstændigheder en flot og underholdende weekend. At det kunne lykkes så imponerende må i særlig grad skyldes de mange frivillige der stillede sig til rådighed som hjælpere, og som underholdere, som deltagere i paraden og i udstillingerne. Frederikssunds mange foreninger, gjorde således weekenden til en succes, selvom vejret lørdag var i sabotagehumør.

Søndagens mange arrangementer på Havnen med musik, underholdning og boder var med til at markere Frederikssund som en driftig by, med engagerede borgere og et optimistisk syn på fremtiden og byens udvikling. Det kan altså lade sig gøre at afvikle en byfest, hvor det ikke er en forudsætning af kommunens kasse skal lukkes op for betaling af det ene og det andet, og den efterfølgende kontrol med om alt nu gik som forudsat. Et eksempel på dette blev demonstreret ved den bluegrasskoncert som Venstre i Frederikssund havde betalt og arrangeret. I langt over en time fik byens borgere serveret glad musik i høj kvalitet. Tak for den positive oplevelse.

De mange frivillige deltagere i jubilæumsfesten var med til at understrege, at privat foretagsomhed, entusiasme, positivitet, ubetalt frivillig arbejdskraft uden for voldsom regulativ omklamring er et fantastisk redskab til at vise, at Frederikssund vil kunne være en kommune der har potentialet til at blive Nordsjællands kraftcentrum, hvis blot tøjlerne slappes. Borgernes engagement blev i hvert fald tydeligt demonstreret.

Jørgen Olsen

Oplæg til jubilæumsfesten bragt i Frederikssund Avis i ugen op til byjubilæum.

BLÅT GRÆS TIL FREDERIKSSUND

Blåt græs! Hvad er nu det for noget? Her i weekenden ved købstadsjubilæummet har du mulighed for at se og høre blåt græs. Velnok for første gang i Frederikssund får byen besøg af et Bluegrass musik band som vil fremføre numre fra deres repertoire.

Venstre i Frederikssund har engageret bandet Special Blend til at underholde byens borgere om søndagen fra ca. kl. 13.30 ved boderne på Havnen foran Føtex. Hvis du er til livsglad, livlig og lidt anderledes musik, end du normalt hører, vil du få en positiv overraskelse.

Musikgenren stammer fra USA og navnet kommer fra staten Kentucky' kælenavn 'The Bluegrass State,' en særlig græsart pryder de store vidder i denne stat og kan give et blåt skær. Musikkens oprindelse har dog som så meget andet i USA rødder i skotsk, irsk og keltisk folkemusiktradition. De første indvandrere fra Skotland, Irland, England slog sig ned i områderne ved bjergkæden Appalacherne og medbragte deres egen musik, som så har udviklet sig til en særlig folkemusikgenre. Instrumenterne indbefatter - guitar, violin, mandolin, bas og ikke mindst banjo, som er efterkommer af de sorte slavers primitive strengeinstrument. Således har genren sit helt eget særpræg. Det store gennembrud kom med den legendariske Bill Monroe i 1920-30, hvor genrens popularitet og succes blev cementeret. Moderne bluegrass kan minde om country og western, men grundet instrumenternes sammensætning er der dog en forskel. Bluegrass nåede et stort publikum i Danmark med succesfilmen '0 Brother, Where art Thou?'

Speciel Blend fra Danmark består af veteraner indenfor bluegrass , de fremfører deres egen version af musikken - både traditionel og somme tider med et moderne snit. Altsammen med en glæde og en spillekunnen som er karakteristisk for bluegrass. Banjospilleren Arne Sørensen har været med til at udbrede kendskabet til genren i Danmark gennem et utrætteligt engageret arbejde både som koncertarrangør og aktiv musiker og formand i foreningen bluegrassmusic.dk

Der er efterhånden blevet skabt en solid fanskare, og Frederikssundere kan nu stifte bekendskab med noget livsgladt og festligt musik der passer til et købstadsjubilæum

Jørgen Olsen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails