tirsdag den 8. september 2009

En motionskur - udlicitering.

Udlicitering - en motionskur!


Poul Andersen er fra fagforeningen 3 F.

I det store og hele er jeg delvis enig med Poul Andersen om problemerne med udlicitering af hidtidige kommunale opgaver, og her især rengøringen. Økonomien må ikke blive det væsentligste parameter for succes. At acceptere det billigste tilbud kan være risikofyldt, og som at tisse i bukserne.

Hvis ikke rengøringsstandarden er i orden medfører det utilfredshed på de betjente pladser, som igen kan tage megen af det betjente personales tid. Tid der kunne bruges langt bedre på det de er ansat til nemlig - service til borgeren. Øget sygefravær grundet snavs, dårlig trivsel, og manglende hygiejnekompetence for blot at nævne nogle stykker. Rengøringen har altid været den post på budgettet som man hurtigst slår ned på, fordi det er så åbenbart synligt, og desuden ser man ikke så ofte rengøringsassistenterne, derfor er det nemmest at skære ned dér, det rammer jo ikke beslutningstagerne direkte.

Ikke destomindre, hvis opgaven løses efter, ikke kun efter markedsmekanismerne, men også udfra såvel faglige som saglige hensyn kan det være en fordel for alle, også for de ansatte assistenter, og ikke mindst for det kommunale budget. At gøre rent skal være en hædersopgave, man skal være stolt over, at beskæftige sig med. Det skal ikke være en hurtig vej til 'let' tjente penge, hvor man derfor går på kompromis med kvaliteten.

Det er flere steder set, at useriøse firmaer har fået kontrakter på arbejder som de løser udmærket, måske de første par måneder, men så begynder problemerne, konflikterne, erstatningskravene og hele bureaukratiet. Hvorfor har useriøse firmaer så fået kontrakten? Jo, da politikerne er fokuseret på at opfylde et besparelseskrav griber de måske det første og bedste halmstrå der flyder forbi dem, og det er ofte det billigste tilbud. Nogle firmaer dumper bevidst prisen for at komme 'ind,' og så længe det går, så er pengene jo tjent. Så beslutningstagerne, politikerne, skal være meget agtpågivende og ikke kun fokusere på prisen - det billigste tilbud. Så går det nemlig galt.

Det skal Frederikssund ikke udsættes for, og langt mindre de nu kommunalt ansatte rengøringsassistenter, som har passet deres arbejde efter bedste evne. Det kan undgås ved at man kombinerer det bedste og det mest seriøse på det frie private marked, med den stolthed man har for at levere et godt stykke værdsat arbejde. Moderne rengøringsmetoder, fleksibilitet overfor opgaverne, inddragelse i beslutningsprocesser skaber fagstolthed og derved en langt højere kvalitet, og mindre nedslidning. Det er kun seriøse firmaer der har den målsætning.

Udtalelsen: "Man kan jo spørge sig selv, om målet for privat og offentlig drift er det samme? Er det netop lønsomhed (profit) som er målet for en offentlig sektor? Hvis det sidste er tilfældet vil jeg påpege, at det overskud et privat firma genererer kunne være brugt til at forbedre egen organisation, hvor der kunne investeres i tilpasning af struktur, uddannelse af medarbejdere m.m." giver anledning til følgende: Hvorfor er netop lønsomhed ikke det der skal være målet for alle, også i den offentlige sektor? Eller skal man blot fortsætte med at stille nye krav og skabe mere 'beskæftigelse' til den faggruppe man nu repræsenterer? Lad os alle huske det er borgerens penge man har i spil her, så derfor har kommunen en forpligtelse til at undersøge om der er mulighed for en omlægning, der både kan give en bedre, eller i det mindste opretholde kvalitetsniveauet, og samtidig give en lønsomhed der kommer alle borgerne, altså også rengøringsasistenterne, til gavn.

Der nævnes at udlicitering er en fejldiagnose, det kunne også hævdes, at diagnosen er mangel på 'motion' hos faginteressegrupper der er fastlåst i vanetænkning, og som ikke gider tage den 'løbetur' der kan give bedre velfærd, og lønsomhed, men som også i begyndelsen kan give sidesting og sved på ryggen.

Udlicitering er ikke altid en sydom, det kan også være en kur. Så kom igang med motionen. Det er jo så sundt.

Jørgen Olsen, Byrådskandidat venstre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails