torsdag den 10. september 2009

Biblioteker og prestigebyggeri

Kommentar til artikel om Grethe Olsen, SF og hendes drøm om et nyt hovedbibliotek.

http://frederikssund.lokalavisen.dk/article/20090908/VALG/11055406/1025&FromPost=1&#co

Grethe Olsen en ildsjæl!

Artiklen om Grethe Olsen er med til at fremme den respekt for hende, som hun har fortjent. Enhver der arbejder ihærdigt for andre, og et bedre samfund er en gave for lokalsamfundet. Jeg håber inderligt for hende, at hendes drøm om et nyt bibliotek i Frederikssund kan gå i opfyldelse indenfor de næste fire år. Hun har ret i at biblioteker er kultursamlende steder for borgeren. Som Cicero sagde: "Et hus uden bøger er som et legeme uden sjæl." Kommunen kan betragtes som et legeme bestående af de mange borgere, og dette legeme skal have sjæl ved at der gives mulighed for at legemet kan få påfyldt kultur og viden. Det er også en forudsætning for et frodigt iderigt erhvervs- og foreningsliv. Derfor er et godt bibliotek i kommunen yderst vigtigt. Hvis ikke man har en kultur, hvad er der så at kæmpe for.

Det store spørgsmål er så, hvad slags 'hus' det skal være? Skal det være et monument i marmor og design og high tech, som det kan ses andre steder f.eks. Den Sorte Diamant i København eller Gentofte Hovedbibliotek, som man måske træder ind i med ærbødighed og måbende mund, eller skal det være et sted der kan multibenyttes til talrige kulturformål?

Hvis man vælger den monumentale løsning går der mere end de fire år før økonomien er til et sådant prestigebyggeri. Der findes måske en løsning der kan realiseres i løbet af blot ét år. Det er en løsning der er utraditionel, men gennemførlig for beskedne midler. Utraditionelle løsninger er som oftest de morsommeste, og kan danne forbillede for andre kommunale områder, hvor man måske er vant til at tænke i vanemønstre.

Det ny indkøbscenter 'Sillebroen' frigiver ledig kapacitet mange steder i byen, jo også et stort sted, som glimrende ville kunne udgøre et bibliotek bliver ledigt. Det er i et plan, har rigeligt med plads, der kan indrettes café, borgerservice, videorum, kunstudstilling, bøger selvfølgelig, P-forholdene er i orden. Alle ved at Kulturhuset Elværket er booket helt op året rundt, og det er med til at bevise at borgerne i Frederikssund er aktive og engagerede, og en aflastning kunne derfor også findes i de nye lokaler for de mange foreninger der har svært ved at finde mødelokaler for aktiviteter - her på det 'nye' bibliotek. Fantasien sætter vel nærmest kun grænsen for mulighederne, for det kan ikke være økonomien i dette tilfælde.

Det gamle bibliotek, som har givet mange flotte lægmuskler af den megen trappegymnastik, skal nemlig sælges, og mon ikke der findes en køber der vil kunne indrette nogle attraktive lejligheder dette centrale sted. Provenuet benyttes så til modernisering af det omtalte store lokale. Et overskud vil uden tvivl også fremkomme. Det er at vise respekt for borgerens betroede skattepenge.

Hvad så med yderområderne i vor store kommune, skal de ikke tilgodeses, eller er det kun Frederikssund By der skal forkæles? Der må kunne findes en ordning, hvor det store 'hovedbibliotek' kan udvide sit arbejdsområde til også at dække de mindre lokalsamfunds behov. Dette kunne ske ved at lade de moderne digitale løsninger få en hovedprioritet, bøger kan bestilles online eller gennem SMS som de fleste kan mestre idag, det ønskede materiale kan afleveres enten direkte i hjemmet eller på et centralt oplagringssted, og transport til arrangementer på 'Hovedbiblioteket' bør kunne arrangeres.

Ved at være iderig og utraditionel i handle- som tænkemåder kan vi være med til at gøre Frederikssund endnu mere attraktiv som den kommune, man har lyst til at bosætte sig i, fordi også kulturen tilgodeses på en ansvarlig måde. Nye borgere, større skattegrundlag, hurtigere udvikling, mere frihed.

Jeg håber virkelig kommunen og byrådet har vist rettidig omhu, og allerede har lagt billet ind på det ledige lokale, det ville være en gestus til Frederikssunds borgere, som bevis på, at kulturtilbud ikke behøver koste 'kassen,' og at man er ansvarlig overfor forvaltningen af skattemidlerne, og at man ikke er fastlåst i en monumental løsning som ikke nødvendigvis behøver være bedre blot fordi den er smukkere og dyrere. Som en ekstra gevinst så selvfølgelig til glæde for Grethe Olsen, men måske ikke som hun havde håbet.

Jørgen Olsen, byrådskandidat Venstre http://j-olsen-paavalg.blogspot.com


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts with Thumbnails